Історія кулінарії

  Існує кілька значень слова «кулінарія» - 1) це мистецтво приготування їжі, 2) це відділ в торговому закладі, в якому купують напівфабрикати або готові страви. Кулінарія включає в себе комплекс певних правил з приготування їжі, званих технологією, має на увазі обов'язкове використання обладнання для приготування їжі і рецепти, за якими готуються різні ласощі. Сьогодні Eda пропонує доставку суші додому.
Походження слова «кулінарія» неоднозначно. Існує визначення, що «кулінарія» походить від латинського culina - кухня, але зустрічається думка, що значення походить від імені служниці лікаря Ескулапа - Куліни, що готує своєму господареві вишукані страви.
Кулінарія стала популярна в найдавніші часи, як тільки людина поклала шматок м'яса на вогонь. Це стало одним з перших способів приготування їжі - тепловою обробкою. З часом люди навчилися не тільки смажити, але і варити, тушкувати, запікати м'ясо і овочі.    Клімат наклав свої відбитки на приготування їжі. Люди стали сушити, коптити і в'ялити м'ясо і рибу для тривалого зберігання. Пізніше з'явилася хімічна обробка їжі - соління, маринування, квашення.
 Розвиваючись, кожна нація, враховуючи свої віросповідання, традиції, способи приготування страв і особливості свого регіону, виробила свої національні кулінарні рецепти. Так з'явилися різні кухні: тайська - з поєднанням непоєднуваних смаків (солоного, солодкого, кислого, гострого), індійська - з пряними маслами і гострими спеціями, італійська - з неповторною пастою, французька - з вином, кавою і круасанами і багато інших.
 Російська ж кухня увібрала в себе безліч страв різних народностей, що живуть на її території. Традиційними стравами на Русі вважалися каші, супи, житній хліб. Всі готували в російській печі методом томління, при цьому страви виходили наваристими і дуже ситними.
 З появою борошна в російську кухню прийшли млинці, пироги і знамениті сибірські пельмені. Народності, що жили поблизу водойм, займалися рибальством і готували різні страви з риби і м'яса птахів. Лісові жителі займалися полюванням і збиранням, на їхньому столі завжди були м'ясо оленя, лося, кабана, інших тварин, а так само, страви з грибів і ягід.
 З розвитком хімічних і фізичних наук, технології та прогресу, удосконалення професіоналізму кухарів в кулінарії почали з'являтися напрямки в залежності від призначення страв. Стали з'являтися вегетаріанська кухня, дієтична, святкова, застільна та інші.
 З'явилася кошерна їжа і сироїдіння, почали розвиватися типи та напрямки харчування, всілякі дієти і рекомендації по приготуванню і поїдання їжі. Як би там не було, кулінарія - це мистецтво і кожна людина розуміє це по-своєму, досить прикласти трошки терпіння, включити фантазію і творити.

Немає коментарів:

Дописати коментар